Open dag

OPEN DAG ZONDAG 30 OKTOBER

 

Op zondag 30 oktober zal in het kader van Oktober Kennismaand in het gebouw Nijenborg 4 een drietal populair-wetenschappelijke lezingen verzorgd worden door medewerkers van het Centrum voor Theoretische Natuurkunde.  Tevens zal in de hal van Nijenborgh 4 het Standaardmodel en het Double Slit Experiment te zien zijn. Medewerkers van het Centrum voor Theoretische Natuurkunde zullen aanwezig zijn om toelichting te geven.

 

Het programma van de lezingen is als volgt:

 

12.30: lezing over ``Supersnelle deeltjes en supersnelle computers'' door Elisabetta Pallante

Natuurkundigen versnellen de kleinste deeltjes in het heelal tot bijna de snelheid van het licht en leren over de eerste fracties van een seconde na de Big Bang. Tegelijkertijd worden op supersnelle computers eigenschappen van fundamentele krachten tussen deeltjes verhelderd. Hoe doen ze dat? En wat leren we precies? Aan de hand van een paar voorbeelden gaan we praten over de fysica van elementaire deeltjes en de extremen in hun microscopische wereld.

14.00: lezing over ``Hoe Groot is het Heelal?'' door Diederik Roest

We gaan praten over de allergrootste structuren in het Heelal, nog groter dan sterrenstelsels zoals de Melkweg. Hoeveel van het Heelal kunnen we zien? En wordt het Heelal nou steeds groter of kleiner? Het verrassende antwoord op deze vraag leverde de Nobelprijs voor de Natuurkunde van dit jaar op, en zou Einstein radeloos hebben gemaakt. Verder kijken we wat dit betekent voor ons begrip van de natuurkunde op kleine schalen.


15.30: lezing over ``Klein, kleiner, Kleinst'' door Eric Bergshoeff

Hoe klein kunnen we gaan in de natuurkunde? Wat gebeurt er als je nog kleiner gaat? In deze lezing laten we zien dat het antwoord op deze vraag ons leidt naar de oorsprong van het heelal. Onderweg zullen we ook een aantal zwarte gaten tegen komen.